2013 Международна година на Киноа

Настоящата 2013 година е обявена от Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) като „Международна година на Киноа”, с признание към месните народи от Андите, които са подържали, защитавали и опазвали киноа, като храна за сегашните и бъдещите поколения, благодарение на традиционните им знания и практики за добър живот в хармония с природата.

Киноа

Региона на Андите, люлка на велики цивилизации, като Инките и Тиуанако се счита за място на произход на много месни видове, като киноа (Chenopodium quinoa Willd), която за хиляди години е основна храна на древните народи от Андите и е разпространена в различни агроекологични зони в региона. Към настоящия момент киноа е в процес на разпространение, поради големия си потенциал да подобри условията на живот на народите от Андите, както и на модерния свят.

Киноа е зърнена култура с отличителни и присъщи характеристики като:

  • Широко генетично разнообразие. Гените й са изключително стратегически за развитие на подвидове (по-ранно развитие, размер на зърното, цвят, устойчивост на биотични и абиотични фактори, добив на зърно и странични продукти);
  • Приспособимост към неблагоприятни климатични и почвени условия. Културите могат да се отглеждат от 0 до 4000 м. надморска височина, в територии, където други култури не могат да бъдат отглеждани;
  • Хранителните свойства, резултат от състава на основни аминокиселини правят киноа идеална храна за човека;
  • Разнообразни методи за използване: традиционни, нетрадиционни и индустриални иновации; и
  • Ниски производствени разходи, тъй като културата изисква малко труд и средства.

Сблъсквайки се със световната нужда да се намерят култури с потенциал да произвеждат качествена храна, заради хранителните си ползи и своята приспособимост киноа има голям потенциала да допринесе за хранителната сигурност в различни региони на планетата, особено в държави, където има ограничено производство на храна, или където населението няма достъп до протеинови ресурси.

Киноа

Киноа е изключително приспособима към различни агро-екологични зони. Адаптира се към климата от пустинен до горещ, сух климат може да расте и при относителна влажност от 40 до 88 % и температури от -4 до 38 0С. Киноа ефективно усвоява водните ресурси, толерантна е и е устойчива на недостига на почвена влага, като същевременно произвежда приемливи добиви с валежи от 100 до 200 мм.

Култивирането на киноа се разраства, като основните производители са Боливия, Перу, САЩ, Еквадор и Канада. Киноа се култивира също и в Англия, Швеция, Дания, Холандия, Италия и Франция. Франция е докладвала за територия от 200 ха с добив от 1080 кг/ха, а в Кения е достигнат висок добив на зърно от 4 тона/ха. В Хималаите и равнините на северна Индия, културите могат да се развиват успешно също с високи добиви. В тропическите територии, като саваните на Бразилия се прави експериментално отглеждане на киноа от 1987 г., като се добиват повече количества отколкото в района на Андите. Киноа е силно атрактивна в различните региони на света, поради своята необикновена приспособимост към екстремни екологични условия.

През 1996 г. киноа е класифицирана от ФАО като една от най-обещаващите за човечеството култури, не само заради полезните й качества и множеството ѝ начини за употреба, но и отчитайки я като алтернатива за разрешаване на сериозни проблеми за изхранването на хората. НАСА също са я включили в системата CELSS (Контролирана екологична система за поддържане на живота) за да екипират космическите си кораби за дълги космически пътувания, като храна с отлични хранителни качества, като алтернатива за решаване на проблемите с недостатъчния прием на протеини.

Киноа

Съществуват няколко продукти от киноа, като брашно, тестени изделия, зърнени закуски, енергийни вафли и др. Въпреки това в процес на проучване са и създаването на други продукти, чието производство изисква използването на по-напреднали технологии, като извличане на мазнини, скорбяла, сапунини, оцветители от листата и семената, протеинови концентрати и др. Тези продукти се считат като икономически потенциал за киноа, тъй като имат полза не само като хранителни, но и като физикохимични характеристики, като освен за хранителната промишленост, предлагат и суровини за химическата, козметичната и фармацевтичната промишлености.

Уникалните ползи от киноа са свързани с високата ѝ хранителна стойност. Съдържанието на протеини в киноа варира между 13,81 и 21,9 %, в зависимост от вида. Поради високото съдържание на основни аминокиселини в протеините, киноа се счита като единствената растителна храна, която предоставя всички важни аминокиселини, които са изключително близки до стандартите за хранене на човек, поставени от ФАО. В тази връзка е отчетено, че съдържанието на важни аминокиселини в протеините от киноа е по-високо от това на пшеницата, ечемика, соята и е сравнимо с това в млечния протеин.

Киноа

Киноа е селскостопанска култура, която изисква малки инвестиции в разходи за производство. Общите производствени разходи за един хектар органична киноа са около 900 долара, тъй като културата не изисква големи инвестиции при отглеждането ѝ, а органичните пестициди и торове не са скъпи. Ако приемем че средния добив е 760 кг/ха и продажната цена е около 250 долара за 100 кг., то общите приходи са около 2000 долара, което генерира печалба от около 1100 долара от 1 хектар. Въпреки това е важно да се отбележи, че в случаи на обединение на производители и общо договаряне с пазарите, цената за продажба на зърно от киноа може да варира между 240 и 360 долара за 100 кг.

Очаквайте скоро: ПОЧВЕНО И КЛИМАТИЧНО РАЙОНИРАНЕ НА ПОДХОДЯЩИТЕ РАЙОНИ И МИКРОРАЙОНИ В СТРАНАТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА „КИНОА“ !!!