Текстура на почвата в лозарски район Харманли

Добрата програма за взимане па почвени проби гарантира точните препоръки и здрав добив
13/03/2019
Новата ОСП 2021-27 – основни и специфични цели на ЕС и страните членки.
27/03/2019

Местното качество на виното е силно свързано с местността и лозята. Различните климатични условия, изложения, наклони и типове почви притежават уникални характеристики, които оказват влияние върху вкуса на вината от Харманли.

Нашата идея е да се опитаме да проучим и разберем подрегионите (или това, което наричаме тероар) на Харманли, и местните характеристики, представени в почвите и климата, които придават на всяко вино това специално нещо, което ги отличава.

С представянето на тази карта се опитваме да обвържем в по-голяма степен локалните особености с вкуса на вината от този район, така че произвежданото вино да бъде разпознаваемо и свързано с характера на този район.

Картата представя разпространението на почвените текстурни класове /съдържание на физичната глина в %/, като това е само малка, но важна част от характеристиките на почвата които оказват влияние, както при избора на място за отглеждане на лозя така и при формиране на уникалният им вкус.

Комбинацията от почвените характеристики, локалните климатични особености и топографските дадености определят района на Харманли като настина един уникален тероар.

 

Надяваме се, да сме Ви полезни!

Ако желаете да получите картата в по-добра резолюция, моля пишете!

Или, ако се интересувате от детайлно картиране и проучване на нови или настоящи лозови насаждения в която и да е част на страната – моля, ние сме насреща!