Почвена киселинност в лозарски район Харманли /поредица статии и карти/

Новата ОСП 2021-27 – основни и специфични цели на ЕС и страните членки.
27/03/2019
Почвени анализи при органичното производство.
16/07/2019

Лозата може да расте практически навсякъде – в равнините, в планинските и хълмисти райони, дори и в градовете по терасите  и балконите.

Но в този случай е важно да подчертаем каква е важната задача която преследваме – Ще отглеждаме лозе /за да се радваме на хубавата му сянка например/ или Ще произвеждаме качествено вино с уникални характеристики?

Когато вино производителите засаждат нови лозя или се грижат за вече създадени, голяма част от оценката на почвата включва изследване на почвената киселинност и наличието на важни хранителни минерали.

Но само по себе си, съществуването на тези минерали в почвата не е задължително условие те да бъдат достъпни за лозята и да допринасят за характерния вкус на вината. Ето защо почвената киселинност /рН/ е толкова важна в лозовите почви.

рН допринася за това, доколко тези минерали и съдържащите се в почвата хранителни вещества са достъпни за лозята.

рH на почвата има огромен диапазон от 3 до 10 (по скала от 14). Обикновено между рН 5,5 и 7,0 се увеличава скоростта на катионите и способността на лозите да абсорбират хранителни вещества от минералите около тях, което прави повечето хранителни вещества достъпни и лесно усвоими за лозите.

Почвената киселинност дава възможност на лозята да абсорбират всичко, от което се нуждаят, за да растат правилно и да формират характерни вкусови нюанси.

Ние представяме следващата карта от поредицата за винарски район Харманли показваща една от основните характеристики на локалния почвен тероар – почвената киселинност, получена чрез Кригинг моделиране на реални теренни почвени проби.

Следващия път, когато сте около някое лозе, не гледайте гроздето, погледнете земята!